Bokrecension

Recension av boken Filmmusik det komponerade miraklet Version 2.0 i Göteborgsposten 25 nov 2015

En bok för Filmarbetare och Filmintresserade och Bryngelsson vet vad han skriver om; musiker, kompositör, regissör och lärare i filmkomposition som han är. Bryngelsson kombinerar musikteori med filmhistoria och går ända ner till musikens betydelse i antikens dramer fram till dagens dataspel. Hans källor är många-från Theodore Adorno till intervjuer med dagens regissörer och kompositörer och med amerikanska ljudkonstnärer som Skip Livesay ( När Lammen Tystnar ). Han närläser musiken i en rad filmer, till exempel Hitchcocks Psycho. Det är oavbrutet intressant och fullt med överraskningar som att regissörerna Quentin Tarantino och Paul Thomas Anderson utgår från musiken och inte tvärtom. Peter Bryngelsson hävdar att musiken rent konkret omvandlar vårt sätt att se filmen och skriver också att  filmmusik inte ska distrahera oss från suget in mot filmskärmen utan öka vår vilja att se. Jag vill kontra med att hans bok ökar ens förmåga att lyssna sig fram till varför filmens bilder berör.

Monica Tunbäck-Hansson